המפסק הראשי של לוח החשמל מקבל הזנה ישירה מחברת החשמל דרך מונה החשמל, וממנו עובר הכוח אל ממסר הפחת (מפסק הגנה מהתחשמלות), וממנו למנגנונים אוטומטיים. תפקיד המפסק הראשי הוא להגן בפני עומס יתר וקצרים. קיימים סוגים שונים של מפסקים בלוח החשמל: מפסקים חד-פאזיים בעל יציאה אחת וכניסה אחת ומפסקים תלת-פאזיים – בעל שלוש יציאות ושלוש כניסות. מפסק זרם ראשי (או בשמו האחר: "מפסק חצי אוטומטי"), הנמצא בצד הימני של לוח החשמל, מיועד לעצור את הזנת החשמל במידה שהזרם חורג מהערך הרשום עליו. אם המפסק קופץ לעתים קרובות, לוח החשמל כנראה אינו עומד בעומס ויש להרחיב את ההספק שלו.
לוחות חשמל – כל מה שרציתם לדעת
ללוח חשמל בדירה יש מספר תפקידים חשובים: ראשית, הוא משמש נקודת כניסה של החשמל לדירה ומאפשר אספקת חשמל לכל נקודות החשמל בבית. שנית, הלוח מאפשר ניתוק חשמל מבוקר לצורכי עבודות חשמל בדירה, בין אם למעגלים מסוימים ובין אם לדירה כולה. בנוסף, הלוח מגן על המעגלים החשמליים בדירה בפני קצר חשמלי או עומס יותר ובכך מונע סכנת שריפה מחשמל. יתרה מכך, לוח החשמל מגן על הדיירים בפני התחשמלות (בהנחה שמותקן בו מפסק פחת).
מתי נאלץ להחליף מפסק זרם ראשי?
לעיתים, החלוקה בין הפאזות אינה מאוזנת, מה שמקפיץ את מפסק הזרם הראשי. כאשר הדבר חוזר על עצמו, רצוי להזעיק בעל מקצוע, כדוגמת חשמלאי בראש העין, על-מנת שיבדוק את תקינות המפסק ויאתר את הסיבה לכך. במקרה שצריכת מכשירי החשמל בדירה גדלה, יש צורך להגדיל את הזרם – אולי ל-40 אמפר ואולי לתלת-פאזי.
תקלות נפוצות נוספות בלוח החשמל
ממסר פחת קופץ – ייתכן שישנו בבית מכשיר חשמלי הגורם לקצר ולקפיצה של ממסר הפחת. יש לקרוא לחשמלאי שיבדוק האם הבעיה היא בממסר הפחת עצמו (ואז יש להחליפו) או באחת ממכשירי החשמל בדירה.
הפרעות מתח – קפיצות במערכת החשמל הביתית עלולות להביא לירידה קבועה או לעליות וירידות בלתי סדירות במתח החשמלי. הקפיצות עשויות להביא לנזקים ולגרום לפעילות בלתי תקינה של מכשירי החשמל בבית.
קורוזיה – עשוי להופיע עקב בלאי בלוח, וחשיפה ללחות מהאוויר. בבדיקה שגרתית של הלוח, אם מבחינים בחלודה, יש לקרוא לחשמלאי מיידית.
אש בלוח החשמל –לעתים עשוי להיות עומס יתר על אחד הפיוזים, שבעקבות כך עלול להישרף ולהבעיר יחד איתו את לוח החשמל. במקרה של ריח שרוף מהלוח, יש לקרוא לחשמלאי לאלתר, מבלי לנסות לתקן את העניינים בעצמכם.
בטיחות בסביבת ארון החשמל
לוח חשמלי תקני חייב להיות מותקן בארון פלסטיק. חוטי חשמל נכנסים ראשית למפסק הזרם הראשי, המיועד לקטוע את אספקת החשמל לארון במידת הצורך. במרבית המקרים, יהיה מדובר בעומס יתר או בקצר חשמלי – ואז מפסק הזרם הראשי יורד ומפסיק בכך את אספקת הכוח ללוח כולו.
בין מפסק הזרם הראשי לבין יתר רכיבי הלוח החשמלי ישנו מפסק זרם פחת המיועד לזהות מצבים של קצר או "דליפה" במערכת ולהפסיק את הזרם במהירות.
מי מוסמך לטפל בלוח החשמל הביתי?
התקנה ו/או תיקון של לוח חשמל יבוצעו אך ורק על-ידי חשמלאי מוסמך.